Alexander De Croo voorziet 7,6 miljoen euro humanitaire hulp voor Irak
Vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo bracht vandaag samen met Europees Commissaris voor Humanitaire Zaken Stylianides een terreinbezoek aan Mosoel. De Iraakse stad was tussen 2014 en 2017 in handen van IS. Door de hevige gevechten ontvluchtten toen bijna 1 miljoen mensen Mosoel, 400.000 zijn nog steeds niet teruggekeerd. Minister De Croo maakte er bekend dat ons land dit jaar 7,6 miljoen euro humanitaire hulp voorziet voor Irak.
De oorlog tegen IS in Irak veroorzaakte de voorbije vijf jaar één van de grootste humanitaire crisissen in de wereld. Bijna zes miljoen mensen sloegen op de vlucht, 1,8 miljoen mensen zijn nog steeds ontheemd. Irak herbergt ook zo’n 250.000 Syrische oorlogsvluchtelingen, voornamelijk in de Koerdische gebieden.
Intussen blijven de humanitaire noden in steden als Mosoel bijzonder hoog. Een meerderheid van de kinderen zit al jaren niet meer op de schoolbanken. De economie ligt in puin en armoede is in voormalig IS-gebied dubbel zo hoog als elders in het land. Ziekenhuizen zijn vernield of onveilig door achtergebleven explosieven. Heel wat mensen kampen ook met ernstige mentale gezondheidsproblemen of herstellen van zwaar seksueel geweld.
Meer dan 40 miljoen euro
Minister De Croo maakte tijdens zijn bezoek aan Mosoel bekend dat België dit jaar 7,6 miljoen euro zal vrijmaken voor directe hulp aan Irak. Vier miljoen gaat naar het humanitair fonds voor Irak van het VN-bureau voor de coördinatie van Humanitaire Hulp (OCHA), 1 miljoen naar de VN-vluchtelingenorganisatie (UNHCR), 1 miljoen naar de Wereldvoedselorganisatie (WFP) en 1,6 miljoen naar Handicap International ter ondersteuning van de terugkeer van ontheemden in Kirkuk. Dit brengt de rechstreekse humanitaire bijdrage van België aan Irak sinds het begin van de strijd tegen IS op 41,6 miljoen euro.
Naast deze rechtstreekse humanitaire bijdragen maakt ons land elk jaar ook 23,25 miljoen humanitaire financiering vrij voor de algemene middelen van het Internationaal Comité van het Rode Kruis (ICRC), UNHCR en WFP, OCHA. Jaarlijks gaat nog eens 26 miljoen euro aan niet-geoormerkte humanitaire bijdragen naar globale humanitaire fondsen. De Europese Commissie spendeerde via haar humanitaire organisatie ECHO sinds 2015 in totaal 420 miljoen euro aan humanitaire hulp in Irak. Ongeveer 4% van ECHO’s budget komt uit de Belgische begroting.