Nieuws

Alexander De Croo bespreekt samenwerking met Global Fund en FAO

Vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo ontmoette deze ochtend Mark Dybul, Executive Director van het Global Fund to Fight AIDS, Tuberculosis and Malaria en José Graziano da Silva, directeur-generaal van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO). Beide organisaties zijn belangrijke multilaterale partners van de Belgische ontwikkelingssamenwerking en ondertekenden een kaderovereenkomst.

Voedsel-en Landbouworganisatie FAO
Alexander De Croo feliciteerde bij de ondertekening van het kaderakkoord met de FAO directeur-generaal Graziano da Silva met de titel van doctor honoris causa van de faculteit agro- en biotechnologie van de Universiteit van Luik. Met de FAO wordt nagedacht over hoe er op een duurzame wijze voldoende en gezond voedsel kan geproduceerd worden.

De Croo en Graziano da Silva bespraken de lopende modernisering van de Belgische strategie voor landbouw en voedselzekerheid. Deze strategie moet meer focussen op productieve landbouw, de landbouwer als ondernemer centraal stellen en de landbouw-voedselketen nog sterker als een productieve, innovatieve en veerkrachtige sector gaan zien. 

De minister en het hoofd van de FAO wisselden ook van gedachten over hoe de banden met de private sector te versterken. Daarnaast bespraken ze het belang van nieuwe en digitale landbouwtechnologie, en de nood om de digitale kloof op het platteland, vooral in de armste landen, te dichten.

Ook de Humanitaire Top in Istanbul van vorige maand kwam aan bod. In het bijzonder het akkoord om sterker te investeren in rampenparaatheid en veerkracht van de lokale gemeenschappen is zowel voor België als voor de FAO van groot belang.

Global Fund to Fight AIDS, Tuberculosis and Malaria
Minister De Croo benadrukte tijdens het gesprek met Executive Director Mark Dybul het belang van een nauwe samenwerking tussen de overheid, de private sector en het maatschappelijk middenveld om alle beschikbare expertise maximaal te mobiliseren. België kan daar een bijzondere rol spelen, met troeven als het wereldvermaarde Instituut voor Tropische Geneeskunde, één van de meest innovatieve farmaceutische industrieën in de wereld en verschillende universiteiten en NGO’s die op het terrein reeds zeer actief zijn in de gezondheidssector. 

Het Global Fund is een partnerschap tussen overheden, het maatschappelijk middenveld, de particuliere sector en mensen die getroffen zijn door de ziekten. Het Global Fund mobiliseert en investeert bijna vier miljard USD per jaar ter ondersteuning van programma’s in meer dan honderd landen. 

België is sinds het ontstaan van het Global Fund in 2002 één van de grootste donoren en wenst zich samen met het Global Fund te focussen op de minst ontwikkelde landen en op kwetsbare bevolkingsroepen die onevenredig door Aids, tbc en malaria getroffen worden. In het kaderakkoord dat België met het Global Fund afsloot gaat ook bijzondere aandacht naar seksuele en reproductieve gezondheidsrechten en naar de bevordering van mensenrechten en gendergelijkheid.