Nieuws

Minister De Croo en WFP lanceren humanitaire hackathon op zoek naar innovatieve oplossingen in strijd tegen honger

Meer dan 200 technologie- en innovatiekampioenen van over de hele wereld nemen deel aan een tweedaagse humanitaire hackathon in Brussel om innovatieve ideeën en nieuwe prototypen te ontwikkelen met als doel de hulpverlening te transformeren en honger uit de wereld te helpen bannen. De Hackathon is een initiatief van vicepremier en minister van ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo, in samenwerking met het Wereldvoedselprogramma van de VN (WFP) en Hack Belgium Labs. Deze Hackathon is gericht op vooruitstrevende oplossingen voor de meest dringende humanitaire uitdagingen.

Minister De Croo en WFP lanceren humanitaire hackathon op zoek naar innovatieve oplossingen in strijd tegen hongerMinister De Croo en WFP lanceren humanitaire hackathon op zoek naar innovatieve oplossingen in strijd tegen honger

"Innovatie redt levens. Als belangrijke hulpdonor heeft België consequent innovatieve projecten ondersteund om efficiënter op noodsituaties te kunnen reageren. De humanitaire Hackathon zal ons helpen nieuwe, levensvatbare oplossingen te ontwikkelen om wereldwijde humanitaire actie meer doeltreffend te maken. Het komt op het juiste moment, net nu de nood aan humanitaire hulp een recordhoogte bereikt ", aldus Alexander De Croo.

De Hackathon zal deelnemers van humanitaire organisaties, start-ups, grote bedrijven, donorinstellingen, ngo's en de academische wereld samenbrengen, waaronder de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO), het VN-vluchtelingenagentschap (UNHCR), Artsen Zonder Grenzen, Oxfam, BNP Paribas Fortis, GSMA, Mondelez, de Katholieke Universiteit Leuven en vele anderen. Ze zullen teams vormen, gericht op één van de vijf cruciale uitdagingen: humanitaire toegang, gegevensbeheer, klimaatverandering, markttoegang voor kleine boeren en noodhulp.

Deze uitdagingen zijn bijzonder actueel en belangrijk in de context van massale wereldwijde hongersnood, die – na decennia te hebben afgenomen – opnieuw toeneemt als gevolg van conflicten en klimaatverandering. Het vinden van nieuwe, efficiënte manieren om voedselhulp te bieden, is van cruciaal belang om het lijden van 821 miljoen mensen die elke avond honger lijden te verlichten.

"We moeten de transformatiekracht van technologie benutten en op zoek gaan naar innovatieve oplossingen om de immense uitdagingen waarmee humanitaire werkers geconfronteerd worden – plotse noodsituaties, moeilijk te bereiken gebieden, regio's verwoest door klimaatrampen – het hoofd te bieden. Dankzij de toewijding en financiering van de Belgische overheid heeft de humanitaire Hackathon de meest briljante koppen uit verschillende sectoren bijeengebracht om oplossingen te vinden, met het potentieel om ons streven naar een wereld met Zero Hunger exponentieel te versnellen”, zei Enrica Porcari, Chief Information Officer van het WFP, directeur van het technologiedepartement en voorzitter van de cluster “Emergency Telecommunications”.

De Hackathon-teams zullen de vijf uitdagingen aanpakken via Tech Track – waar de nadruk ligt op het ontwikkelen van prototypes met behulp van de nieuwste technologieën – of Connect Track, dat erop gericht is om knowhow en middelen van meerdere stakeholders te combineren. De teams zullen ondersteund worden door humanitaire en technische experten van het WFP en andere organisaties.

"We hebben keer op keer gezien dat een echt, belangrijk streefdoel de basis vormt voor een succesvol innovatie-event. Een duidelijk doel brengt de juiste mensen naar de tafel, het zorgt ervoor dat ze de hele nacht doorwerken en hun beste werk leveren. Het is zonneklaar dat het streefdoel van de humanitaire hackathon uitzonderlijk is: goed geïnformeerde, gemotiveerde mensen reizen over de halve planeet om hier te zijn. De respons op het evenement was overweldigend, zowel van de wereldwijde humanitaire gemeenschap als van de Belgische start-ups en mature bedrijven ", aldus Leo Exter, Chief Energizer en medeoprichter van Hack Belgium Labs.

Aan het einde van de tweede dag van het evenement zullen de teams hun ideeën en prototypen presenteren aan een jury bestaande uit Belgische overheidsexperten, met als doel mogelijke financiële, technische en ondersteuning in natura te verzekeren voor hun projecten. De best schaalbare en toepasbare voorstellen krijgen de mogelijkheid beoordeeld te worden door de Innovation Accelerator van het WFP, die nieuwe oplossingen voor wereldwijde hongersnood stimuleert.

De Belgische overheid is een van de belangrijkste partners van het WFP wat betreft humanitaire innovatie en financiert talloze projecten die gebruikmaken van technologie om meer levens te redden en betere kansen te creëren voor de meest kwetsbare gemeenschappen, getroffen door honger en ondervoeding. Dankzij deze samenwerking kon het WFP het gebruik van drones in noodsituaties testen en een cruciaal pilootproject met blockchain financieren dat efficiëntere geldtransfers naar Syrische vluchtelingen in Jordanië mogelijk maakt.