Alexander De Croo opent MolenGeek dat een ander Molenbeek wil tonen

Vicepremier en minister van Digitale Agenda en Telecom Alexander De Croo heeft vandaag het nieuwe MolenGeek geopend. Hij deed dat samen met Denise Campbell Bauer, Amerikaans Ambassadeur in ons land. Ook burgemeester van Sint-Jans-Molenbeek Françoise Schepmans was aanwezig. MolenGeek brengt jongeren die opgegroeid zijn in een kwetsbare omgeving in contact met de kansen van digitaal ondernemerschap en wil hen zo een positief perspectief aanreiken.
Alexander De Croo: “MolenGeek toont een ander Molenbeek, een Molenbeek dat op een positieve manier vooruit wil en de kansen grijpt die de nieuwe economie aan jongeren biedt. De digitale revolutie verlaagt de drempel voor digitaal ondernemerschap. Niet je diploma of achtergrond bepaalt je kansen, wel je ondernemingszin, verbeeldingskracht en doorzettingsvermogen. MolenGeek biedt jongeren die vooruit willen een platform om hun digitale vaardigheden te versterken en hun talenten te ontwikkelen. Het geeft hen zo een positief toekomstperspectief. Zo’n initatief verdient onze steun.”
Nieuwe kansen door digitaal ondernemerschap
MolenGeek werd twee jaar geleden opgericht door vijf jonge ondernemers. De vereniging is actief rond digitaal ondernemerschap en technologie. Ouassari Ibrahim, één van de oprichters van MolenGeek, werd geboren in Molenbeek. Na het verlaten van school op 13 jarige leeftijd ontdekte hij als 20-jarige technologie. Sindsdien staat hij aan het hoofd van vier bedrijven in de IT-sector.
Oussari wil de kansen die hij kreeg door digitaal ondernemerschap doorgeven aan andere jongeren en hen zo een positief perspectief aanreiken. Culturele diversiteit is één van de streefdoelen en MolenGeek wil zich daarbij vooral richten tot jongeren die in een kwetsbare omgeving opgroeien
Ambassadeur Bauer: “Ibrahim en Julie, twee van de oprichters van MolenGeek, en alle vorige en toekomstige ‘Molengeeks’ mogen terecht fier zijn op hun werk. Ik kijk uit naar de vernieuwe initiatieven die zij in de toekomst zullen opstarten.”
Steun van federale regering
MolenGeek biedt een brede waaier van activiteiten aan waarbij jongeren in contact komen met digitaal ondernemerschap, hun eigen digitale vaardigheden ontwikkelen en hun ondernemerszin kunnen aanscherpen. Vicepremier en minister van Digitale Agenda Alexander De Croo heeft beslist om de werking van de organisatie met 500.000 euro te ondersteunen.
“We zijn zeer vereerd met het bezoek van Vicepremier en minister De Croo en ambassadeur Bauer, ongeveer een jaar na hun eerste bezoek hier in MolenGeek. Sinds dan hebben we veel werk kunnen realiseren, en dit met de steun van minister De Croo die vanaf het begin in ons project geloofde en de kansen ziet die technologie kan hebben voor onze jeugd”, zo zegt Ibrahim Ouassari.
Een greep uit het aanbod van MolenGeek:
· Workshops en infosessies: MolenGeek organiseert op regelmatige tijdstippen de workshop littleBits voor kinderen van 7 tot 12 jaar. Voor jongeren van 12 tot 18 jaar zijn er workshops Supercoders , een cursus waar ze meer leren van programmeertalen. Tijdens de Kerstvakantie liep er ook een Coding Week voor jongeren om de basis van het programmeren onder de knie te krijgen.
· Hackathons: MolenGeek organiseert ook hackatons. In april vorig jaar liep “MoleHack, gewijd aan de optimalisatie van de hulpdiensten in België. In september was er #MobiGeek waarbij oplossingen werden gezocht voor problemen van mensen met een beperkte mobiliteit.
· Coworking ruimtes: MolenGeek biedt 170 vierkante meter aan coworking ruimtes aan waarvan jongeren gebruik kunnen maken om aan hun projecten te werken, ideeen uit wisselen en elkaar verder uit te dagen op het vlak van (digitaal) ondernemerschap.
Extra aandacht voor digitale vaardigheden
De steun voor MolenGeek sluit ook aan bij de bijzondere aandacht die minister De Croo de komende tijd wil geven aan digitale vaardigheden. Alexander De Croo: “Digitale geletterdheid wordt steeds belangrijker. De digitale revolutie verandert aan sneltempo onze economie en onze samenleving. Als we iedereen mee aan boord willen brengen, komt het erop aan mensen te wapenen en hun digitale vaardigheden te versterken. Welke niveau van digitale vaardigheden mensen ontwikkelen zal sterk verschillen. Het is niet de bedoeling dat iedereen programmeur wordt. Maar iedereen moet bijvoorbeeld wel over de basisvaardigheden beschikken om kritisch en bewust om te gaan met technologie.”
Maandag maakte minister De Croo bekend dat hij werkt aan het Digital Belgium Skills Fund. Dat fonds wil 18 miljoen euro samenbrengen dat als hefboom moet dienen om projecten te stimuleren waarbij digitale vaardigheden worden aangescherpt. Ook een reeks andere initiatieven rond digitale vaardigheden zitten in de pijplijn. Minister De Croo wil daarbij telkens bruggen slaan tussen de verschillende stakeholders: de publieke sector, het bedrijfsleven en het middenveld.