Minister De Croo werkt actieplan Witte Zones uit voor gemeenten met zwakke telecomverbindingen
Vicepremier en minister van Digitale Agenda, Telecom en Post Alexander De Croo lanceert een actieplan Witte Zones. Dat moet voor oplossingen voor mensen die in een gemeente wonen met een zwakke breedbandverbindingen en waar geen 4G beschikbaar is. Minister De Croo gaf vandaag samen met de burgemeesters en bevoegde gewestoverheden het startschot van de opmaak van het plan.
Dit voorjaar publiceerde telecomregulator BIPT dekkingskaarten van de vaste netten in België. De kaarten brachten witte zones in kaart waar geen kwaliteitsvolle breedbandtoegang beschikbaar is.
Wat breedband (30 Mbps) betreft, wordt de dekkingsgraad van de woningen geschat op 93,6%. Het BIPT schat het aantal woningen die niet over een vaste internettoegang met een downloadsnelheid van 30 Mbps beschikken op 230.000.
Tegen 2020 wil minister De Croo dat alle gezinnen in ons land een breedbandverbinding van 30 Mbps hebben, de helft van de gezinnen moet een aansluiting hebben met een snelheid van 1 Gbps. Vandaag is België al een van de koplopers qua breedbandverbinding. Met deze ambitie wil minister De Croo die koppositie versterken.
39 Waalse gemeenten
Op basis van de zijn analyse heeft het BIPT 39 gemeenten geïdentificeerd waar de vaste dekking met 30 Mbps niet hoger is dan 60%. In deze gemeenten, die allemaal in het Waals Gewest liggen, is er ook nog altijd geen volledige 4G-dekking van het grondgebied.
Gezinnen in Wallonië die geen toegang van 30 Mbps hebben, bevinden zich hoofdzakelijk in afgelegen dorpen waar de bevolkingsdichtheid erg laag ligt. Voor de operatoren is de aanleg van een netwerk of de modernisering van hun bestaande netwerk daar vaak erg duur. In sommige gevallen komt het er bijvoorbeeld op aan om enkele huizen aan te sluiten in een bebost gebied dat erg ver verwijderd is van het meer bewoonde centrum van de gemeente. Het graven van greppels om tot op die plekken glasvezel aan te leggen of er nieuwe apparatuur te installeren, is dan vaak een erg zware investering.
Zoektocht naar oplossingen
Om de telecomverbindingen voor deze gezinnen te verbeteren, lanceert minister De Croo het actieplan Witte Zones. Minister De Croo bekeek vandaag samen met de betrokken gemeenten en het Waals Gewest verschillende mogelijke oplossingen om de kosten voor de uitrol van breedband te drukken en de rentabiliteit van investeringen in de betrokken zones te verhogen. Aan bod kwamen onder meer:
- het vergemakkelijken van de toegang tot de infrastructuur van de beheerders van kabels en leidingen
- het opstellen van een digitale kaart van de passieve infrastructuur
- het gebruik van de voorgevels voor de uitrol van de netwerken
- de installatie van kabelbuizen in stand-bymodus wanneer wegen worden hersteld.
Ook de mogelijkheid om burgerverenigingen te vormen met als doel via groepsaankopen de vraag te bundelen werd geopperd. Qua overheidssteun zou de activering van het Europees Fonds voor Strategische Investeringen (Plan-Juncker) een geloofwaardige optie kunnen zijn via de Europese Investeringsbank.
Mobiele oplossingen
Ook het beter informeren van de betrokken burgers over alternatieve technologieën kwam aan bod. Daarbij is het belangrijk om mobiele verbindingen te stimuleren. Vaak bieden die voldoende datavolumes voor internettoegang tegen een betaalbare prijs. Wanneer via nieuwe technologie ook de binnenhuisdekking kan worden verbeterd zijn mobiele verbindingen een oplossing. Een betere mobiele dekking zou ook gebaat zijn met een afschaffing van de pyloontaks.
Minister De Croo zal op basis van het overleg een actieplan Witte Zones uittekenen en de uitvoering van de gekozen maatregelen versnellen.Alle betrokken gemeenten werden uitgenodigd om deel te nemen aan een proefproject waarbij een reeks oplossingen zullen worden toegepast. Succesvolle oplossingen zullen nadien zo snel mogelijk worden uitgebreid naar de andere gemeenten met een zwakke breedbandconnectiviteit.
Alexander De Croo, vicepremier en minister van Digitale Agenda en Telecom: “Iedere burger heeft recht op goede telecomverbindingen zodat ze van de voordelen van de digitale economie kunnen genieten. Samen met de 39 gemeentes willen we daarom de Witte Zones wegwerken tegen 2020.”
Jack Hamande, voorzitter BIPT: “Ook al behoort de breedbanddekking in ons land tot de beste van Europa (de Europese Commissie rangschikt België op de tweede plaats wat connectiviteit betreft), doet dit goede rapport niets af van het belang om alle Belgische burgers, ook zij die in afgelegen gebieden wonen, de mogelijkheid te bieden om het voordeel te hebben van een breedbandtoegang van hoge kwaliteit.”
Overzicht van de 39 gemeenten met de zwakste connectiviteit
1. AMEL 2. AYWAILLE 3. BERTRIX 4. BIEVRE 5. BRAIVES 6. BUELLINGEN 7. BURG-REULAND 8. CERFONTAINE 9. DAVERDISSE 10. DOISCHE 11. EREZEE 12. FAUVILLERS 13. FRASNES-LEZ- ANVAING | 14. GEDINNE 15. GESVES 16. GOUVY 17. HASTIERE 18. HONNELLES 19. HOUFFALIZE 20. HOUYET 21. JALHAY 22. LA ROCHE-EN-ARDENNE 23. LEGLISE 24. MANHAY 25. OHEY 26. ONHAYE | 27. PHILIPPEVILLE 28. RENDEUX 29. ROCHEFORT 30. SAINTE-ODE 31. SANKT VITH 32. SOMME-LEUZE 33. STOUMONT 34. TENNEVILLE 35. VAUX-SUR-SURE 36. VIELSALM 37. VRESSE-SUR-SEMOIS 38. WAIMES 39. YVOIR |