Nieuws

België stijgt fors op “Global Open Data Index”, top-10 in zicht voor 2016

Volgens de “Global Open Data Index” eindigt België dit jaar op de 35e plaats van de 122 landen. Van de gevraagde data, bleek er 43% ‘open’. Een eerste grote stap op federaal niveau, terwijl België vorig jaar nog op de 53e plaats eindigde.

De “Global Open Data Index”, een meetinstrument ontwikkeld door Open Knowledge, maakt een jaarlijkse rangschikking van landen gebaseerd op de 13 belangrijkste nationale datasets. Een verrassende nummer één is dit jaar Taiwan, in 2014 nog op de 11e plaats, die het Verenigd Koninkrijk na 3 jaar van de troon stoot.

België eindigt voor het eerst in de top 50. Die betere score is te danken aan het openstellen van de nationale statistieken bij Statbel, het beschikbaar maken van de verkiezingsuitslagen bij Binnenlandse Zaken en de beschikbare mapviewer van het Nationaal Geografisch Instituut. Alhoewel deze laatste twee nog niet officieel als open data verklaard werden, zijn deze wél online vrij beschikbaar, waardoor de Belgische score licht verhoogde van 39% naar 43% open.

“Er werden dit jaar ook 3 nieuwe datasets aan de meting toegevoegd en dat is nu deels onze redding geweest. Veel landen werden daarop afgestraft terwijl wij in België al heel wat verschillende soorten data kunnen voorleggen”, zegt Pieter-Jan Pauwels, community coördinator bij Open Knowledge Belgium.

Sprong voorwaarts
De echte sprong voorwaarts kan pas in 2016 gebeuren aangezien de Federale Open Data-strategie pas op 24 juli 2015 door de federale ministerraad werd goedgekeurd. Dit opendatabeleid volgt de “Open by default”-gedachte, waarbij data onder een open licentie wordt geplaatst, bij overheidsbedrijven zoals de NMBS en Proximus. De volledige implementatie van deze strategie moet voor 2020 gebeuren, maar de kans bestaat dat reeds beschikbare data veel sneller open komt te staan.

Vicepremier en minister van Digitale Agenda Alexander De Croo is tevreden met deze vooruitgang. “België stijgt 18 plaatsen in de Global Open Data Index. Stilaan dringt ook internationaal de ommezwaai door die we in ons land aan het maken zijn. Het is onze ambitie om volgend jaar opnieuw vooruit te gaan. Met de nieuwe Federale Open Data Strategie zal dat ook lukken. Door meer overheidsdata vrij te geven krijgen burgers en bedrijven extra mogelijkheden om creatieve toepassingen te ontwikkelen. Op die manier stimuleren we innovatie en versterken we het digitaal ecosysteem in ons land.” 

Nieuwe datasets
Staatssecretaris voor Administratieve Vereenvoudiging Theo Francken”De laatste maanden zijn er enkele datasets bijgekomen uit de federale overheidsdiensten. Een zeer goede evolutie en dat zien we ook aan de stijging in deze ranking. De Federale Open Data Strategie heeft de bedoeling deze mentaliteit en openheid structureel te verankeren binnen de overheid. Ik feliciteer alvast de initiatiefnemers die recent hun data openstelden en verwelkom de anderen om dezelfde stappen te zetten. Zij kunnen op ondersteuning rekenen van de federale opendata taskforce en de voltallige regering.”

Raadpleeg de Global Open Data Index.