In de pers

De Croo en zestien Europese collega's willen dat EU meer doet in regio (Metro)

Minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo roept samen met zestien EU-collega’s de Europese Commissie op om meer te doen voor de vluchtelingen uit Syrië en Irak in de regio zelf. Europees zijn er heel wat middelen voorhanden, maar bureaucratische regels bemoeilijken een snelle respons, luidt de boodschap. “Humanitaire hulp is essentieel”, onderstrepen De Croo en zijn collega’s. “We willen hierbij het belang onderstrepen van adequate financiering om te verzekeren dat onze inspanningen doeltreffend en duurzaam zijn en om hulp, herstel en ontwikkeling aan mekaar te koppelen.”

Snelheid is daarbij geboden, aldus de Europese ministers. “We mogen niet toestaan dat bureaucratische regels een snel en geïntegreerd antwoord in de weg staan.” Vooral omdat het gebrek aan middelen in de regio nijpend is, met “onaanvaardbare tekorten” aan voedsel en middelen in de vluchtelingenkampen.

De Croo en zijn Nederlandse collega Lilianne Ploumen drongen eerder deze maand met z’n tweeën ook al aan op een extra inspanning van de Europese Commissie. België en Nederland trokken elk respectievelijk al 30 en 48,5 miljoen euro uit voor de humanitaire crisis in de regio en vroegen ook van Europa meer inspanningen.
“De Europese Commissie beschikt over een ontwikkelingsbudget van 10 miljard euro per jaar en 1,2 miljard humanitair hulp. Zeker wat betreft de middelen voor ontwikkeling en de aansluiting bij de bredere noden in deze regio’s, moet Europa deze sneller en flexibeler zijn”, klonk het toen al.

Vorige week had de Europese Commissie van haar kant echter nog kritiek op de lidstaten. Het dagelijks bestuur van de Unie wees toen op het zogenoemde ‘Madad fonds’, speciaal opgericht voor de opvang van vluchtelingen in de eigen regio. Het zou moeten uitgroeien tot een fonds met 4 miljard euro, maar enkel Duitsland en Italië hebben al enkele miljoenen gestort.

Bij het kabinet van De Croo onderstreept men dat België nooit geld heeft toegezegd voor het fonds. “We zijn niet tegen een nieuw fonds, maar storten liever rechtstreeks naar de organisaties op het terrein, zoals het Rode Kruis of UNHCR”, aldus zijn woordvoerder. “Zo’n fonds is een extra tussenlaag, waardoor minder geld dreigt over te blijven op het terrein.”