Toespraak Persconferentie Jaarlijkse Prijzenstudie BIPT
Toespraak Jaarlijke Prijzenstudie BIPT (Brussel), 22 januari 2014.
Stabiliteit en coherentie van het regulerend kader zijn belangrijke aspecten waar ik achter sta, maar daarnaast is het even cruciaal dat er ook een gezonde concurrentie is. De telecommarkt moet een gezonde markt zijn met voldoende dynamiek waarbij (1) operatoren elkaar vooruit duwen op het vlak van innovatie en het aanbieden van nieuwe technologieën en (2) er voldoende prijsdruk is.
Et pour cela, nous sommes au bon endroit ici, à l’IBPT, puisque l’une de ses missions phares est précisément de promouvoir la concurrence, de contribuer au développement du marché intérieur et protéger les intérêts du consommateur final.
Vous savez que la Commission européenne a mis en cause l’indépendance de l’IBPT et qu’une procédure est en cours aujourd’hui. Ce qui est reproché à la Belgique, c’est que le Conseil des ministres puisse s’opposer à des décisions de l’IBPT. J’y ai remédié en élaborant un projet de loi, entre-temps approuvé par le gouvernement, que je soumettrai au Parlement en février. Ce projet renforce l’indépendance de l’IBPT et je suis convaincu qu’une fois adopté, la procédure de la CE perdra son objet.
Naast de onafhankelijkheid is snelheid een tweede cruciaal element voor het goed functioneren van de regulator. De telecommarkt is een markt die razendsnel evolueert. Technologische standaarden en innovaties volgen elkaar in sneltempo op. De regulator moet in goede vorm zijn om dit tempo te kunnen aanhouden en voldoende slagkracht hebben om gepast te kunnen optreden. Ik zou het BIPT dan ook willen oproepen om kort op de bal te spelen met scherpe beslissings- en uitvoeringstermijnen. In een snel evoluerende markt is die snelheid van besluitvorming essentieel om concurrentie te kunnen waarborgen en voor een gelijk speelveld te zorgen tussen de verschillende operatoren.
De Jaarlijkse Prijzenstudie is een belangrijke indicator van de marktdynamiek en de concurrentie in de telecommarkt. De studie houdt de vinger aan de pols door na te gaan hoe het prijsniveau van telecomproducten op de Belgische markt zich verhoudt tot het prijsniveau van gelijkaardige producten in de ons omringende landen (Nederland, Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk).
La précédente étude sur les prix a révélé l’apparition sur le marché mobile ces dernières années d’une nouvelle et solide dynamique à la suite de la loi télécoms. Elle permet en effet de changer gratuitement d’opérateur après 6 mois. Cette plus grande liberté du consommateur a induit une concurrence accrue et une sérieuse baisse des tarifs mobiles, jusqu’à -40% dans l’étude précédente.
J’ai déjà souligné à plusieurs reprises ces dernières semaines que le marché des services de télécommunications fixes devait être suffisamment dynamique et concurrentiel. Du côté législatif, nous sommes en train d’élaborer une procédure censée faciliter le changement d’opérateur. À l’instar du secteur de l’énergie par exemple, cette procédure prévoit que l’opérateur télécom prenne en charge, à la demande de son nouveau client, toutes les démarches vis-à-vis de l’ancien opérateur. En cas de changement, l’interruption de service doit être réduite au maximum.
Cette nouvelle procédure est en cours de préparation sur le plan technique et nous souhaiterions la soumettre à l’aval du Parlement dans le courant de cette année.
Maar even belangrijk is de openstelling van de netwerken van Belgacom en de kabeloperatoren. Die openstelling moet alternatieve spelers de kans geven om op hun beurt op de vaste netwerken innovatieve producten te lanceren.
In dat opzicht zijn ook de nieuwe analyses van de breedbandmarkt en de omroepmarkt zoals voorzien in het BIPT jaarplan voor 2015 erg belangrijk. Die analyse, die later dit jaar moet volgen, zal hopelijk verder zuurstof geven aan de markt en alternatieve spelers de kans geven om innovatieve producten te lanceren aan concurrentiële tarieven.
Avant de céder la parole à l’IBPT pour la présentation de l’étude des prix, je tiens à évoquer brièvement les évolutions dans la législation européenne.
J’ai rencontré hier soir Gunther Oettinger, le Commissaire européen à l’économie et à la société numériques.
Et je me réjouis qu’une nouvelle réglementation européenne soit en préparation pour garantir la neutralité du web. Il est essentiel que nous préservions le caractère ouvert et neutre de l’Internet, tout en veillant à l’innovation. Et c’est l’échelle européenne qui permet au mieux de le garantir.
Ook wat betreft het verlagen van de roamingkosten is duidelijk vooruitgang geboekt. Ik ben voorstander van het afschaffen van roamingkosten binnen de Europese Unie op termijn, maar we moeten er wel over waken dat de nieuwe regels geen aanleiding geven tot het stijgen van de mobiele tarieven op nationaal vlak.
De nieuwe voorstellen van het Lets voorzitterschap lijken in de goede richting te gaan. Ik hoop dat we over deze belangrijke dossiers in de komende weken op EU-niveau een consensus over kunnen bereiken.
Klik hier voor meer informatie over dit onderwerp in de pers.