Alexander De Croo feliciteert Dr Mukwege, winnaar van de Sacharov Prijs 2014
Vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo feliciteert Dr Mukwege, winnaar van de Sakharov Prijs 2014. De Congolese gynaecoloog Denis Mukwege is de winnaar van de Sakharov Prijs 2014 voor vrijheid van denken, een paar dagen na het ontvangen van de "Prix Solidariteit" van het Sint-Pieters-Ziekenhuis in Brussel.
"Denis Mukwege heeft zich bijzonder verdienstelijk getoond in de strijd voor vrouwenrechten, een belangrijk aandachtspunt in de Belgische Ontwikkelingssamenwerking," aldus vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo. "De erkenning voor Dr. Mukwege is tegelijk een waardering voor al de mensen die zich inzetten voor het versterken van vrouwenrechten."
Een gynaecoloog die vecht voor de rechten van vrouwen
Verkrachting wordt in vele gewapende conflicten overal ter wereld gebruikt als oorlogswapen en Denis Mukwege weet dit. De 59 jarige gynaecoloog uit de Democratische Republiek Congo (DRC) stichtte het Panzi-ziekenhuis in Bukavu in 1998, tijdens de burgeroorlog. Hij zorgt daar voor slachtoffers met ernstige verwondingen door seksueel geweld.
De oorlog is officieel wel voorbij, maar de DRC blijft gewapend conflict kennen in het oosten van het land en ook aanvallen tegen burgers en verkrachtingen. Dennis Mukwege reist regelmatig om de rechten van vrouwen te verdedigen en blijft zich inzetten voor het Panzi-ziekenhuis. Daarbovenop ziet hij twee keer per week patiënten en blijft hij opereren. Hij werd genomineerd voor de Sacharov Prijs door de fracties van de Progressieve Alliantie van Socialisten en Democraten (S & D) en de Alliantie van Liberalen en Democraten voor Europa (ALDE) en door het parlementslid Barbara Lochbihler.
De Sacharov Prijs
De Sacharov Prijs voor vrijheid van denken wordt jaarlijks uitgereikt door het Europees Parlement. Hij werd gecreëerd om de collectieve of individuele personen te eren die proberen om de rechten van de mens en de fundamentele vrijheden te verdedigen. Malala Yousafzaia won vorig jaar de prijs voor haar strijd voor onderwijs voor meisjes in Pakistan.